Μελέτες - Εκδόσεις


ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ της ΈΔΡΑΣ JEAN MONNET EU SOLIDARITY IN CIVIL PROTECTION AND HUMANITARIAN ACTION Μ. Ντ. Μαρούδα

Νομική Βιβλιοθήκη 2019 -δίγλωσση έκδοση /ελληνικά -αγγλικά

image


Δείτε άλλες πρόσφατες εκδόσεις στο φυλλάδιο ΕΚΔΟΣΕΙΣ 15 χρόνια ΕΚΕΚΔΑΑΔ 2019

 


«ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΡΡΑΞΕΩΝ»

Πριν μερικά χρόνια η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανέλαβε ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα. Μελετώντας το ισχύον πλέγμα κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου που εφαρμόζεται στις ένοπλες συρράξεις διεθνούς και μη χαρακτήρα, τις εθνικές εφαρμογές του (νομοθεσία, στρατιωτικά εγχειρίδια κλπ.), τη διεθνή πρακτική κρατών και διεθνών οργάνων, να ανιχνευθούν από το σύνολο των κανόνων του Ανθρωπιστικού Δικαίου εκείνοι που έχουν εθιμικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα της πολύχρονης προσπάθειας ήταν μια πολυσήμαντη έκδοση με την ευθύνη των J.-M. Henckaerts και L. Doswald-Beck, στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας της ICRC: το τρίτομο Customary International Humanitarian Law, ICRC, Cambridge University Press, 2005 και η γαλλική έκδοση Droit international humanitaire coutumier, vol. I: Règles, Bruylant, 2006

Ο εκ των επιμελητών συγγραφέων J.-M. Henckaerts δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με την εν λόγω έκδοση το "Study on customary international humanitarian law: Acontribution to the understanding and respect for the rule of law in armed conflict", 87 International Review of the Red Cross, 2005, σελ. 175-212, στο οποίο περιλαμβάνει και τον πλήρη κατάλογο των 161 Κανόνων (Rules) του Ανθρωπιστικού Δικαίου, που κατά την «Μελέτη» της ICRC εκφράζουν έθιμο.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί την απόδοση -από ερευνητές του Κέντρου -στην ελληνική γλώσσα του εν λόγω άρθρου.

 
Image10Στ.Περράκης (επιμ.), Ο Χώρος ελευθερίας, ασφάλειας & δικαιοσύνης της ΕΕ. Από το Τάμπερε στη Χάγη και επέκεινα. Πρακτικά ημερίδας. Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2008, σ. 386

Ο Χώρος της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης στην Ε.Ε., έχει αναδειχθεί μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Τάμπερε (1999) & της Χάγης (2004) στο σημαντικότερο ίσως από τους τομείς της κοινοτικής πολιτικής και δράσης. Οι εξελίξεις και οι προοπτικές του αποτέλεσαν το αντικείμενο Ημερίδας του ΕΚΕΚΔΑΑΔ στις 19 Δεκεμβρίου 2006, τα πρακτικά της οποίας περιλαμβάνει η παρούσα έκδοση. Tις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις – που καλύπτουν όλες τις διαστάσεις του Χώρου υπογράφουν οι: Στ.Περράκης, Μ.Κανελλοπούλου, Γ.Κασιμάτης, Μ.Χρυσομάλλης, Δ.Παπαγιάννης, Α.Πλιάκος, Β.Χατζόπουλος, Θ.Χίου-Μανιατοπούλου, Π.Γρηγορίου, Ε.Μαριάς, Π.Στάγκος, Λ.Α. Σισιλιάνος, Ε.Φυτράκης, Α. Μανωλοπούλου- Βαρβιτσιώτη, Η.Νικολακοπούλου- Στεφάνου, Ζ. Σακελλιάδου, Β.Χριστιανός, Δ.Σπινέλλης, Α. Συκιώτου, Ν.Κουράκης, Κ.Παπαϊωάννου.

 

Image11Στ.Περράκης (επιμ), Κόσοβο, Ανατρέποντας τη διεθνή δικαιοταξία: αυτοδιάθεση και απόσχιση εθνοτήτων στον 21ο αιώνα, εκδ. Ι.Σιδέρης, Αθήνα, 2008, σ. 239.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί έκδοση των Πρακτικών της Εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου Ναυπλίου (2007). Τα κείμενα υπογράφουν οι Β.Καρακωστάνογλου, Σ.Λυγερός, Α.Μπρεδήμας, Κ.Οικονομίδης, Στ.Περράκης, Γ.Σέκερης, Λ.Α.Σισιλιάνος, Κ.Χατζηκωνσταντίνου. Διαπραγματεύονται πτυχές ενός από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που βρίσκεται τα πολλά τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

 

Image12Perrakis Stelios, Marouda Maria-Daniela (Editors): Armed conflicts and International Humanitarian Law. 150 years after Solferino. Acquis and prospects, Εκδόσεις: Ant. N. Sakkoulas Publishers / Bruylant, Athènes – Bruxelles, 2009, p. 653.

Πρόκειται για ξενόγλωσση διεθνή έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου

«Από το Δίκαιο του Πολέμου στο Ανθρωπιστικό Δίκαιο. 100 xρόνια από τις Συμβάσεις της Χάγης του 1907 & 30 χρόνια από τα Πρωτόκολλα της Γενεύης του 1977. Κεκτημένο, Προκλήσεις και Εφαρμογές» (4-6 Οκτωβρίου 2007). Αποτελεί την πρώτη σημαντική ελληνική σφαιρική συμμετοχή στην επιστημονική συζήτηση για το Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τις εφαρμογές του. Περιλαμβάνει επικαιροποιημένα κείμενα των εισηγήσεων των που παρουσιάστηκαν στο εν λόγω Συνέδριο από τους : Δ.Αθανασόπουλο, Κ.Αντωνόπουλο, Φ.Βέρρο, Δ.Γάγγα, Ε.Γιαρένη, Α.Γιόκαρη, Η.Καστανά, Γ.Κυριακόπουλο, Σ.Κύρκο, Ζ.Κωνσταντοπούλου, Μ.Ντ.Μαρούδα, Κ.Μαγκλιβέρα, Π.Μάστακα, Ε.Μίχα, Η.Μοσκώφ, Α.Μπρεδήμα, Φ.Παζαρτζή, Μ.Παπαδοπούλου, Σ.Παπαδόπουλου, Στ.Περράκη, Στ.Πολίτη, Κ.Σαλωνίδη, Π.Σιούσιουρα,Αλ.Σταυρόπουλου,Γρ.Τσάλτα,Κ.Υφαντή, Κ.Χατζηκωνσταντίνου, Θ.Χατζηκωνσταντίνου, P. Spoerri, J.-M Henckaerts.

 Image13Στ. Περράκης (επιμ.), "Ασφάλεια και Δικαιώματα του Ανθρώπου: το αποτύπωμα μιας διελκυστίνδας", εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 2009, σελ 111.

Η εκδοση αφορα τα πρακτικά της Εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου Ναυπλίου (2008), Ματιές σε ένα πολυσήμαντο ζήτημα κρίσιμο για την καθημερινότητα του ανθρώπου, του πολίτη και των δικαιωμάτων του. Γράφουν οι Λένα Διβάνη, Σταύρος Λαμπρινίδης, Αντώνης Mπρεδήμας, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ελσα Παπαδημητρίου, Κωστης Παπαϊωάννου, Στ. Περράκης, Λ.-Α. Σισιλιάνος.

 
Σειρά: «Δημοσιεύματα» ΕΚΕΚΔΑΔΔ

 

Image14Στ.Περράκη (επιμ.), ΕΕ και Δικαιώματα του Ανθρώπου: Κεκτημένο και Προκλήσεις μετά τη ″Μεταρρυθμιστική Συνθήκη″., Δημοσιεύματα 1, Αθήνα 2008, σ. 67

Πρόκειται για απομαγνητοφώνηση της Στρογγυλής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε με τον ίδιο τίτλο στις 20 Δεκεμβρίου 2007 στο ΙΔΙΣ.

Συζητούν οι Στ. Περράκης, Κ. Στεφάνου, Ν. Φραγκάκης, Π. Γρηγορίου, Γ.Καλαβρός, Δ. Χρυσοχόου, Χ. Καραμπαρμπουνης, Μ. Τσινισιζελης και Ν. Μαριας υπό την Προεδρία του Χ. Γεραρή, πρώην Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας.

 

 

 

 

 

Image15Σπ. Χυτήρη, Σ. Αρσενικού, Κ. Καραδήμα, Στ. Μπαγλατζή (επιμέλεια), Φορείς Δράσεις Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ελλάδα, Δημοσιεύματα 2, Αθήνα, 2008, σ. 107

Πρόκειται για τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Κέντρου, με στόχο μια πρώτη καταγραφή των φορέων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου

 

 

Στ. Περράκης (επιμ.) Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, στην Ελλάδα. Διεθνείς και Εθνικές διαστάσεις, Εκδ.Ι.Σιδέρης, 2011

Το βιβλίο συγκεντρώνει εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην Εσπερίδα "Εγκλήματα πολέμου/κατά της ανθρωπότητας και κρατική ετεροδικία: Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Διεθνείς και εθνικές διαστάσεις". Γράφουν οι Μ. Γλέζος, Σ.Περράκης, Κ. Σταμούλη, Ι. Μπουρλογιάννης-Τσαγγαρίδη, Α. Μπρεδήμας, Α. Ράντος, Ντ. Μαρούδα, Χ. Τσιλιώτης, Ε. Μίχα, Β. Σαράντη.

 

Στ.Περράκης (επιμ.), Ο θεσμός της πολεμικής κατοχής στη διχοτόμο νομικού και πραγματικού: σύγχρονες εξελίξεις και επιπτώσεις στη διεθνή δικαιοταξία.

Περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις των Χρ. ΡΟζάκη, Σ.Περράκη, Κ.Χατζηκωνσταντίνου, Χ.Ταγαρά, Α.Μπρεδήμα, Μ.Ντ.Μαρούδα, Γ.Κυριακόπουλου, Κ.Χρυσοστομίδη, Γ.Ανεψιού, που παρουσιάστηκαν στην Εσπερίδα του 6ου Σεμιναρίου Ναυπλίου