ΔΠΔ για τη γενοκτονία των Rohingya

 

Στις 14 Νοεμβρίου 2019 το Τρίτο Τμήμα Προδικασίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έδωσε την έγκριση στην Εισαγγελέα Fatou Bensouda να προχωρήσει αυτεπαγγέλτως, μετά και από σχετικές καταγγελίες, στην έρευνα για τέλεση από τις αρχές της Myanmar των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας της εκτόπισης ή βίαιης μετακίνησης πληθυσμού (άρ. 7 παρ.1δ κατ. ΔΠΔ) και της δίωξης για λόγους θρησκείας και εθνικότητας (αρ. 7 παρ.1η και 2ζ κατ. ΔΠΔ), σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 15 του κατ. ΔΠΔ.

Η έρευνα θα συμπεριλάβει, κάθε πράξη που τελέστηκε στα πλαίσια των εκτεταμένων παραβιάσεων εναντίον των Rohingya από τις αρχές της Myanmar αλλά και από πολίτες αυτής από το έτος 2016 και έπειτα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία  περίπου 700.000 και πλέον μέλη της εθνοτικής-θρησκευτικής ομάδας των Rohingya προσέτρεξαν στο γειτονικό Bangladesh, λόγω των εκτεταμένων διώξεων που υπέστησαν στο έδαφος της Myanmar.

Η έρευνα θα επεκταθεί και σε πράξεις που τελέστηκαν από 01 Ιουνίου 2010 και έπειτα, ημερομηνία προσχώρησης του Bangladesh στο Κατ. ΔΠΔ.

Το Δικαστήριο, προχώρησε στην ενέργειά του αυτή, παρά το ότι η Myanmar δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό του, εκμεταλλευόμενο τη διάταξη του άρθρου 12 παρ. 2α, σχετικά με την αρμοδιότητά του ratione loci και έκρινε ότι είναι αρμόδιο να διερευνήσει και διώξει εγκλήματα των οποίων οι επί μέρους συμπεριφορές τελέστηκαν, εκτός από το έδαφος της Myanmar, και σε έδαφος τρίτου κράτους-μέλους του Καταστατικού του, κυρίως του Bangladesh.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ΔΠΔ είναι το δεύτερο διεθνές δικαστήριο που καλείται να ασχοληθεί με το ζήτημα, εφόσον μόλις πριν λίγες ημέρες, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 η Gambia προσέφυγε κατά της Myanmar ενώπιον του ΔΔΧ, με την κατηγορία της τέλεσης γενοκτονίας ενάντια στη μουσουλμανική μειονότητα των Rohingya. Για αυτό δείτε Άρθρο Μαρούδα Γκάμπια κατά Μυανμάρ, στο ΒΗΜΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ του ekekdaad.org

Η γενοκτονία των Rohingya ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, 11 Νοεμβρίου 2019

 

 


Χ.Α.

Last Updated (Monday, 24 May 2021 15:08)